Lotgenoten-contactdag 2019

Zaterdag 14 september was de jaarlijkse contactdag van Patiëntenvereniging Hart & Longtransplantatie ( PHLT) in Dierenpark Amersfoort. De deuren van de dierentuin gingen om 9:00 uur open en speciaal voor deze dag was de salon van Restaurant de Buitenplaats gereserveerd.

De dag begint altijd met koffie of thee met uiteraard iets lekkers. De leden zoeken elkaar op om bij te praten en ervaringen uit te wisselen. Dit jaar was de naam van de gastspreker niet bekend gemaakt. Wat er zou gaan gebeuren moest een verassing zijn.

Nadat iedereen plaats  genomen had begon dit gedeelte van de dag met een bijzonder vragensessie. Voorzitter Wim van Kempen stelde een paar bijzondere vragen over onze gastspreker Joost Rigter aan de zaal. Of we dachten dat hij getrouwd of vrijgezel was. Wat voor auto hij reed en op welke partij hij stemde. Best vreemde vragen waarbij je merkt dat je iemand beoordeelt op zijn uiterlijk.

Joost gaf later antwoord op deze vragen. Vertelde dat hij geen auto reed, met als reden; tot zijn 26e kon hij zien. Vandaag ziet hij nog maar 0.8 procent. Een zeldzame oogaandoening maakte Joost binnen tien jaar nagenoeg blind. Het betekende een totale ommekeer, niets zou meer hetzelfde zijn.  Joost nam ons mee in zijn wereld. Iedereen kreeg een “blinddoek” en mocht deze voordoen.

Joost vertelde zijn verhaal en nam hierin de leden van de PHLT mee. Wat voel je als je niks kunt zien. Daarop kwam een emotioneel antwoord.: “Het brengt me terug bij de nare tijd van mijn transplantatie”.  Met deze blinddoek om mocht er voorzichtig gelopen worden. Er werd harder gepraat en gelachen. Zo kreeg bijna iedereen een andere plaats in de zaal en had geen idee naast wie hij of zij kwam te zitten. Het was dus kennismaken met degene die naast je zat zonder iets te zien. Heel bijzonder.  Het verhaal van Joost kon bij een groot deel van de leden over hun eigen verhaal gelegd worden. Met een hele andere medische achtergrond maar wel herkenbaar.

Er werd afgesloten met het zingen van het lang zal ze leven terwijl iedereen voorovergebogen zat met de neus zoveel mogelijk op de knieën. Dat klonk best wel depressief. Later werd dit staand gedaan en was er één en al vrolijkheid. De blinddoek mocht af en er werd een heerlijke lunch geserveerd.

Na de lunch stonden er drie gidsen klaar voor degenen die achter de schermen van het dierenpark wilden kijken en wat meer wilden weten over de dieren. Om 16:00 uur verzamelde iedereen zich weer in de Salon om gezellig na te praten met een hapje en een drankje.

Deel dit bericht: