Vier transplantaties op 1 dag

Het was een echt huzarenstukje: vier patiënten kregen respectievelijk een nier-darm-pancreastransplantatie, een lever-niertransplantatie, een dubbele longtransplantatie en een harttransplantatie. Het is de eerste keer in België dat alle belangrijke transplanteerbare organen van het lichaam gelijktijdig van donoren naar ontvangers werden overgeplant. In totaal werden acht organen getransplanteerd en vonden er twee prelevaties, het verwijderen van de organen bij een donor, plaats. Met meer dan 350 orgaantransplantaties per jaar is UZ Leuven een van de weinige ziekenhuizen in Europa en wereldwijd met zulke grote aantallen transplanteren voor alle orgaantypes.

Aangezien het een zondag was, werden heel wat artsen, anesthesisten, chirurgen en verpleegkundigen die niet van wacht waren opgetrommeld om het medisch team te versterken. Bijna 20 uur lang stonden de vrijwillig opgedaagde zorgverleners in het operatiekwartier. De ingrepen waren geslaagd en de patiënten stellen het drie dagen later goed.

Grote inzet

Transplantaties van een lever, darm, nieren, hart of longen zijn routine geworden in het transplantatiecentrum van UZ Leuven. Voor vele patiënten is het een levensreddende ingreep. Desondanks blijft een transplantatie elke keer opnieuw een logistieke en medische uitdaging waarbij heel wat mensen betrokken zijn. Transplantcoördinatoren, chirurgen, anesthesiologen, verpleegkundigen en intensivisten moeten als team perfect op elkaar ingespeeld zijn.

Het is dan ook een straffe prestatie om 4 majeure orgaantransplantaties op dezelfde dag en bijna gelijktijdig rond te krijgen, vooral omdat het operatiekwartier van campus Gasthuisberg daarnaast ook normaal functioneerde. Het ziekenhuis dankt alle aanwezige anesthesiologen, transplantcoördinatoren, perfusionisten, transplantatiechirurgen, verpleegkundigen, internisten, medewerkers intensieve zorg en de chirurgen thoracale en cardiale heelkunde voor hun grote inzet.

Bericht van Vimeo: https://vimeo.com/358799254

Deel dit bericht: